2014. május 26., hétfő

Kezdőknek: Dokkolás,1. lépés

Az alábbi bejegyzés tartalma az sg.hu fórumáról származik(Lyobag felhasználótól)

 Tehát adott két, közel azonos orbitális pályán haladó jármű, 1 és 2 az egyszerűség kedvéért. 1 hajó, amit mi kezelünk, találkozni akar a 2 hajóval, de a minimum 1000 km választja el őket egymástól. Először belépünk a térkép módba, célpontként beállítjuk a 2 hajót. Ekkor annak a pályája zöld színnel lesz megjelölve és feltűnik pár megjegyzés is rajta:

- AN és DN, amik a pályaelhajlási szögeket jelölik. Minél kisebbek, annál jobb nekünk, max 1° legyen az értékük az egyszerűség miatt.
- a narancssárga jelölések azt jelzik, hogy a következő körben hol lesz a te hajód és milyen távol a célponttól(Intersect 1, separation x km) illetve a célpont elhelyezkedését akkor, amikor odaérsz a pontba (Target position of intersect 1)
- a lila ugyanaz, mint a narancssárga, csak az egy körrel későbbi pozíciót magyarázza el

Ezeket úgy tudod felhasználni, hogy a pályád mentén valahol létrehozol egy maneuver node-ot, és gyorsítást/lassítást kezdeményezel, megpróbálod a két narancs vagy lila jelet egy pozícióba juttatni. Ha sikerül, akkor 1-2 körön belül nem 1000 km-es szeparációd lesz, hanem pár km.

Amikor odaérsz a legkissebb szeparációs távolság közelébe, az orbitális sebességről érdemes a navball kijelzőjét a célpont sebességére átállítani, majd a sebességet leredukálni 0 környékére. ekkor a saját pályád is a célpontod pályájával hasonlóvá válik, és megkezdheted a dokkolási manővert, ami már egy másik történet.
és jöjjenek a képek:







Nincsenek megjegyzések: